Burning wood with a hot wire is a classic. I tried a new version, with a steel wire sandwiched between two pieces of wood and the subjected to 12 V from a car battery.

The 1.6 mm mild steel wire of about 50 cm have a resistance of about 0.05 Ohm. That translates to a current of about 240 A with a 12 V car battery. Enough to make the wire hot in an instant.

Jeg har tidligere brugt metaltråd til fx at skære flamingo, så jeg har et stort bundt liggende. Tråden er i øvrigt tilsats til TIG-svejsning, som er absolut den billigste måde at købe stykker af tråd.

Første version med tynd tråd og en laboratoriestrømforsyning. Ikke ampere nok!

Jeg kom til at tænke på, om man kunne brænde mønstre i træ ved at bøje tråden i former, og så sende strøm igennem. Første version brugte jeg en kraftig laboratorie-strømforsyning, men den kunne kun levere ampere nok til at varme tynd tråd op.
Version to involverede bilbatterier, som kan levere over 600 ampere uden at kny.

Der var både noget videnskab og noget kunst i aktiviteten. Det gav en helt konkret praktisk fornemmelse for, hvor meget power der er i et bilbatteri. Vi fik også snakket om, at grunden til at bilbatterier ikke er farlige, er fordi de kun giver 12 V. Hvis man prøvede at gøre det samme med stikkontakten i væggen ville det være livsfarligt.

Lidt for tynde ledninger og lidt for mange ampere...

Ungerne fik lov til at betjene det selv - Med handsker og sikkerhedsbriller. Når man slutter forbindelsen, gnistrer det, så man tydeligt kan fornemme, at man opererer med store kræfter. Det er sjældent, at man får lov til at gøre den slags som barn.
Der går også kun er par sekunder før tråden er rødglødende og der kommer røg ud af træet.

Helt klart en aktivitet, som man godt kunne gentage. Den har et godt potentiale til at binde sammen mellem natur og teknik og kunst.

We also tried burning other stuff with electricity