Koen som opfandt kakaomælken
Ude på marken står der en ko. Det er en helt almindelig brun malkeko. Der står også mange andre køer på marken, men de er sortbrogede køer. De er altså sådan hvide med sorte pletter. Men der var kun en eneste lysebrun ko. Alle køerne havde navne, og den lysebrune ko hed Kakave.
Ved siden af marken ligger en lille bondegård. Her bor en familie, med to børn, og det var børnenes opgave hver dag at malke køerne.
I dag bliver køer malket med en maskine, men i gamle dage - Og den her historie foregår dengang der endnu ikke var malkemaskiner - dér var det mennesker, som malkede køerne.
Hver morgen og hver aften kom køerne selv hen til malkestedet og stillede sig pænt i kø for at blive malket - og så sad drengen og pigen på hver deres skammel og malkede køerne en for en.
En dag var pigen gået i gang med at malke den brune ko, men pludselig kom der brun mælk ud af patterne på koen i stedet for hvid mælk. Pigen smagte forsigtigt på mælken, og opdagede, at den smagte vildt godt. Den var sød og lækker og havde en eller anden mystisk smag, som de aldrig havde smagt før. Det var kakao-smag, men det her var i gamle dage, så derfor havde de aldrig smagt kakao.
Hver dag, fra den dag, gav den lysebrune ko, Kakave, brun mælk, og de kaldte det for Kakave-mælk. Det var ikke kun familien, som synes det smagte godt. Alle som smagte det synes det var fantastisk, og den lille familie kunne snart sælge Kakave-mælk til mange mennesker. Kakave-ko kunne slet ikke lave så meget mælk, som folk ville have.
Måske kan vi finde en kunstig kakave-mælk-smag på en eller anden måde, tænkte pigen. Det synes familien var en god ide, og de besluttede sig for at sende smagsprøver af kakave-mælken ud til alle mulige mennesker, i håb om at finde nogen, som havde smagt noget, som mindede om i smagen.
De sendte til mange, men en af smagsprøverne havnede hos en opdagelsesrejsende, som have været på en lang rejse i Sydamerika.
Han skrev tilbage til familien, at han mente, at han havde smagt noget lignende fra nogle bønner på en busk et sted i Sydamerika.
De fik sendt et skib afsted til Sydamerika og fik en portion af de her bønner med hjem.
Og ganske rigtigt. De fandt ud af, at hvis de blandede nogle knuste bønner fra Sydamerika sammen med almindelig mælk fra en almindelig ko og tilsatte lidt sukker - Så kom det til at smage fuldstændigt ligesom mælken fra koen Kakave.
Nu kunne de lave Kakave-mælk til alle dem, som gerne ville have det, og familien kom til at tjene mange penge på Kakave-mælk, som rigtigt mange mennesker gerne vil have.
Så det var historien om, hvordan kakaomælk kom til at hedder kakaomælk. Det blev altså opfundet af en lysebrun dansk ko, et sted på en mark i Danmark. Og sidenhen er det blevet fremstillet kunstigt af kakaobønner fra Sydamerika.